De tijd waarin je gewoon een stapel cv’s kon oppikken, is voorbij. De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren flink veranderd. Als je gekwalificeerde en gemotiveerde kandidaten voor een functie wilt aantrekken, moet je nu zelf actie ondernemen! Gelukkig is Cebir er om je de belangrijkste sleutels te geven voor een goed geschreven vacature.
Wat is Cebir?
Bij Cebir zijn we experts in psychometrie en bieden we innovatieve tests aan die het potentieel van je kandidaten onthullen. We helpen je om talenten nauwkeurig en objectief te rekruteren en te ontwikkelen met meer dan 60 psychometrische tools ontwikkeld door onze teams van experts.
Welke stappen moet ik volgen om mijn vacature te schrijven?
- Stap één: geef context, leg uit wie je bent.
Als je duidelijk weet wie je zoekt, leg dan de context van de werving uit (bijv. teamuitbreiding, nieuwe afdeling) en wie je bent, de waarden van het bedrijf en de kern ervan. Vertel over je teams, de mensen binnen het bedrijf.
- Stap twee: wees duidelijk in je functiebeschrijving en titel.
Geef duidelijk en concreet de taken weer die van je toekomstige medewerker worden verwacht. Hoe meer informatie de kandidaat heeft over de inhoud van de functie, hoe beter hij/zij zich kan visualiseren in de functie en hoe groter de interesse zal zijn.
- Stap drie: vermeld de vereisten.
Of het nu gaat om een bepaald diploma of het beheersen van een of meerdere vreemde talen, wees opnieuw zo precies mogelijk. Maar pas op dat je geen te lange lijst met vereisten creëert, anders verlies je de interesse van je kandidaten of ontmoedig je hen.
- Stap vier: vermeld de voordelen!
Wat wint de kandidaat door bij jou te solliciteren? Waarom bij jou en niet bij een andere werkgever? Deze argumenten kunnen soms het verschil maken voor een kandidaat.
Voeg uiteraard de persoonlijke toets van je bedrijf toe en zorg voor een gestructureerde tekst die is ingedeeld in duidelijke categorieën met pakkende titels, en je hebt een vacature die indruk maakt!
Een laatste tip ? 💡
Zet in op authenticiteit
Volgens VDAB, hoe oprechter en authentieker je vacature is door de kernwaarden van je bedrijf te gebruiken, hoe beter de kandidaat zich zal kunnen voorstellen in de functie. Aarzel dus niet om enkele extra details te geven.
Het is altijd prettig voor een kandidaat om direct een overzicht te krijgen van het sollicitatieproces:
Hoeveel gesprekken zijn er gepland?
Door deze vraag te beantwoorden, geef je je kandidaat alle informatie die nodig is om zich zo goed mogelijk voor te bereiden. Je geeft hen ook een idee van de duur van het proces, wat mogelijke teleurstellingen van tevoren kan voorkomen.
Is er een bedrijfsbezoek georganiseerd en een ontmoeting met mogelijke managers of collega’s?
Een bedrijfsbezoek is altijd buitengewoon interessant voor de kandidaat. Enerzijds stelt het hen in staat de werkomgeving te ontdekken waarin ze terecht zullen komen. Anderzijds geeft het een indruk van hun interesse tijdens het bezoek: stelt de kandidaat vragen? Lijkt hij of zij geïnteresseerd in de werking van je fabriek, kantoren of het bedrijfsleven in het algemeen?
Wie is de interne recruiter of de contactpersoon die de kandidaat kan benaderen?
Door de voor- en achternamen te vermelden van de persoon die verantwoordelijk is voor de werving voor de functie, maak je je bedrijf menselijker en help je de kandidaat zich beter voor te stellen bij de komende ontmoeting.