Onze tests en tools zijn steeds gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Daarbij houden we “de vinger aan de pols” door evidence-based te werk te gaan. Hiervoor beschikken we over een eigen onderzoeksgroep die steeds op basis van wetenschappelijke analyses een professioneel oordeel velt over de kwaliteit van de tests, advies geeft rond het meten van functierelevante competenties of studies uitvoert over concrete onderzoeksvragen van klanten. In hun handelen passen ze het CEBMa (Center for Evidence-Based Management)-model in de praktijk toe:
Figuur. Het model van CEBMa, besluiten op basis van vier bronnen.
- De inzichten en informatie die we leveren steunen op jarenlange expertise en ervaring. Daarbij gaat de onderzoeksdienst ook structurele samenwerkingsverbanden aan met universiteiten, hogescholen en andere onderzoeksinstellingen. Die samenwerkingen draaien rond tal van onderwerpen zoals het inbouwen van nieuwe intelligentietests (zoals COVAT‑3), de beoordeling van de taalkwaliteit, het toegankelijk houden/maken van het testplatform. Ook bieden we sommige van onze tests aan ter beoordeling van de Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN) en zijn we bezig met het oprichten van een Belgische tegenhanger van die onafhankelijke beoordelingscommissie.
- Daarnaast houden we actief rekening met de waarden en belangen van onze stakeholders, onze klanten. We proberen open en eerlijk over ons onderzoek te communiceren, bijvoorbeeld door de testhandleidingen en verdelingsstatistieken op die tests vrij op het testplatform te publiceren. Daarnaast vormen we een betrouwbare gesprekspartner bij inhoudelijke vragen of noden van klanten waarbij we concrete adviezen op maat formuleren.
- Om dit mogelijk te maken hebben we authentieke data nodig. Deze halen we uit een onze onderzoeksdatabase van geanonimiseerde resultaten van onze klanten. We gaan ook rechtstreeks met klanten in gesprek bij het uitwerken van concrete validiteitsstudies of het beantwoorden van concrete onderzoeksvragen, zoals Is het mogelijk om normen specifiek voor een bepaalde functie te berekenen? Op welke manier kunnen we de persoonlijkheidskenmerken bij indiensttreding linken aan de kans op uitval of verloop na aanwerving? Hoe zien de scoreverdelingen van de kandidaten voor mijn bedrijf op de gebruikte testbatterij eruit?
- Ten slotte baseren we ons onderzoekswerk steeds op de wetenschappelijke literatuur en (eigen) empirische onderzoeksresultaten. Onze onderzoekers zijn op de hoogte van de laatste theoretische en technische ontwikkelingen binnen het werkveld van Arbeid en Organisatie. Ook communiceren geregeld over ons onderzoek op wetenschappelijke congressen in binnen- en buitenland. Op deze congressen richten we ons niet uitsluitend op het informeren en bijleren over de stand van zaken in de wetenschappelijke wereld, maar zoeken we ook actief naar feedback op onze eigen werking en testinstrumentarium. Een voorbeeld daarvan is onze vrijwel jaarlijkse aanwezigheid op het congres van de Belgian Association for Psychological Sciences (BAPS). In 2022 stelden we op het BAPS-congres deze drie projecten voor:
Onze onderzoekspsycholoog besprak het gebruik van adaptieve intelligentietests binnen werving en selectie. Deze test wordt door de kandidaten van een grote overheidsorganisatie in Nederland van thuis afgelegd en bestaat uit drie delen: Letterpatronen, Woordrelaties en Cijferpatronen. Onderzoek geeft aan dat de test een goede betrouwbaarheid en validiteit heeft. Ook werden verschillende voorzorgsmaatregelen genomen in de test om fraude door kandidaten (bij testafname vanop afstand) te voorkomen.
Onderzoekspsychologe Sophie ging dieper in op de ontwikkeling van de COVAT Space OL, een test rond visuele informatieverwerking. Deze test is ontwikkeld in samenwerking met het Psychodiagnostisch Centrum (PDC) van Thomas More. De test bestaat uit twee delen: Visualisatie (onderdeel Dozen plooien) en Snelle rotatie (onderdeel Gedraaide figuren). Het is een redeneertest die kan worden gebruikt voor thuistesting in een selectieprocedure.
Onderzoekspsychologe Evalyne vertelde over het ontwikkelingstraject gevolgd bij het uitwerken van een nieuwe Situational Judgment Taak (SJT) specifiek gericht op een grote Belgische overheidsorganisatie. In deze SJT worden de concepten “proactieve persoonlijkheid” en “persoonlijke initiatiefzin” gemeten om iemands inzetbaarheid beter te kunnen schatten. Hiervoor ging onze onderzoeksdienst o.a. in gesprek met een groot aantal experten binnen de organisatie zelf en voerden we een uitgebreide validiteitsstudie uit op een steekproef van meer dan 300 kandidaten uit de doelgroep van de test.