Gamificatie bevat interessante opties voor testontwikkeling, maar we moeten ons wel bewust blijven van de valkuilen.

Je al gamend naar een nieuwe job werken: een droom van menig game-liefhebber of (toekomstige) realiteit? Het implementeren van gamedesign-elementen, ook wel gamificatie genoemd, is de laatste jaren een hot topic binnen de HR-sector. Die gamificatie kan helpen om het sollicitatieproces van kandidaten aangenamer en aantrekkelijker te maken. Ook Cebir besteedt meer en meer aandacht aan kandidaaterveringen en zoekt daarbij naar een goed evenwicht tussen de aantrekkelijkheid van (de tests op) ons testplatform en het blijvend waarborgen van een kwalitatief hoogstaand aanbod.
Wat is “gamificatie”?
Gamificatie is het gebruik van spelelementen en ‑principes bij het afleggen van bijvoorbeeld een redeneer- of een persoonlijkheidstest. Denk bijvoorbeeld aan grafische vormgeving (afbeeldingen, kleuren, herkenbaarheid, antwoordmethodes …), interactiviteit (de kandidaat voert handelingen uit in de test om tot een antwoord te komen), voortgangsindicatoren (tijdsaanduiding, levels …), feedback (per item of testdeel) en contextualisering (het voorzien van een achterliggend verhaal bij de test/sollicitatietool).
Wat zijn de voor- en nadelen van gamificatie binnen personeelsselectie?
Er bestaat behoorlijk wat discussie over de meerwaarde van gamificatie in personeelsselectie. Daarbij zijn er tal van pro’s en contra’s in de wetenschappelijke literatuur.
Voordelen gamificatie | Nadelen gamificatie |
---|---|
Is plezanter om te doen | Veroorzaakt ruis op de meetpretentie van de test(batterij) of zelfs systematische fouten |
Biedt kansen om de aandacht van de kandidaat af te leiden van het échte meetdoel | Kan voor negatieve effecten zorgen bij sommige kandidaten (culturele achtergrond, leeftijd …) |
Bevordert de motivatie | Vereist extra vaardigheden; ervaring met games of digitale technologie speelt een rol |
Kan angst/stress verminderen door kandidaten af te leiden van stressfactoren | Kan angst/stress verhogen wanneer kandidaten de spelelementen als oneerlijk beschouwen |
Meet gedrag rechtstreekser dan zelfevaluatie | |
Creëert een grotere realiteitszin door de werksetting realistischer na te bootsen |
Voordelen gamificatie
Is plezanter om te doen
Biedt kansen om de aandacht van de kandidaat af te leiden van het échte meetdoel
Bevordert de motivatie
Kan angst/stress verminderen door kandidaten af te leiden van stressfactoren
Meet gedrag rechtstreekser dan zelfevaluatie
Creëert een grotere realiteitszin door de werksetting realistischer na te bootsen
Nadelen gamificatie
Veroorzaakt ruis op de meetpretentie van de test(batterij) of zelfs systematische fouten
Kan voor negatieve effecten zorgen bij sommige kandidaten (culturele achtergrond, leeftijd …)
Vereist extra vaardigheden; ervaring met games of digitale technologie speelt een rol
Kan angst/stress verhogen wanneer kandidaten de spelelementen als oneerlijk beschouwen
Gamificatie bevat dus interessante opties voor testontwikkeling, maar we moeten ons wel bewust blijven van de valkuilen. De pro’s en contra’s zijn eigenlijk allemaal gebaseerd op 2 dimensies (1) de ervaring van de kandidaat en (2) de kwaliteit van de test. Of de aanwezigheid van spelelementen de kandidaatservaring en de testkwaliteit versterkt dan wel beperkt, hangt daarbij sterk samen met de overeenkomst tussen de gekozen spelelementen, het meetdoel van de test(batterij) en de gekozen doelgroep. Het is dus van belang om hier tijdens het ontwikkelingsproces voldoende aandacht aan te besteden. De centrale vraag die we ons daarbij steeds stellen is: “Wat willen we met dit spelelement in deze specifieke test bereiken?” of nog, “Wat willen we met deze test precies meten en welke spelelementen komen daarvoor in aanmerking?”